GIS-päev 2023

Geograafia ja geoinfosüsteemide teabepäev ehk GIS-päev ühendab geoinformaatika-, geograafia- ja kartograafiahuvilisi ning tutvustab valdkonna võimalusi ka neile, kes antud teemadega igapäevaselt kokku ei puutu.

Sellel aastal toimus GIS-päev 15.novembril Tartus, Vanemuise 46. Osalema oli oodatud nii õpilased, üliõpilased, õpetajad, GIS-spetsialistid kuid ka need, kes GIS-iga igapäevaselt kokku ei puutu. Terve päeva vältel oli avatud messiala, kus sai tutvuda GIS valdkonnas tegutsejatega, kuulata huvitavaid loenguid ja osaleda töötubades. Teemadel: kuidas uuritakse kuumasaari?, Kuidas planeeritakse transpordivõrke?, Kuidas saada GIS-i alal tööle? ja Asukohapõhistest teenustest, mida leidub meie kõigi telefonides?

Lisaks said GIS-päeval osalejad terve päeva vältel külastada tasuta Tartu Ülikooli Loodusmuuseumit! Avatud on ka koogilaud (arveldamine sularahas).

 

Aitäh kõikidele osavõtjatele! Ruumi 301 ettekanded on võimalik järelvaadata.

 

Ettekanded

 

Merit Karise – Kaardid teise pilguga

 

Võimalik järele vaadata siit

 

Laura Nemvalts – RaRa digilabor ja kaardid humanitaarteadustes

Laura Nemvalts töötab digihumanitaaria spetsialistina Eesti Rahvusraamatukogus ning on digihumanitaaria magistrant Linné Ülikoolis. Tema ettekanne räägib geoinfosüsteemide kasutamisest humanitaarteadustes ning Eesti Rahvusraamatukogu andmete analüüsivõimalustest.

 Võimalik järele vaadata siit

 

Jevgeni Virves - Kuidas mitte teha kaardirakendust

Regio arendaja Jevgeni Virvese ettekandel on intrigeeriv pealkiri “Kuidas mitte teha kaardirakendust”. Loengus saab teada, millele tingimata tähelepanu pöörata, kui hakkate veebikaarti looma (või tellima). Jevgeni on kirglik kaardirakenduste huviline, kellel on 20+ aastat arendaja kogemust, sellest 10+ aastat Regios kaartide ja GIS lahenduste vallas.

 Võimalik vaadata järele siit

 

Püü Polma, Regio – Kartograafi vaade külakoolide sulgemise teemale Metsküla Algkooli näitel

Kuigi võiks väita, et igale teemale saab läheneda kaardiga, ei pruugi see alati vajalik ja põhjendatud olla. Küll aga on teemasid, mille puhul ei tohiks ruumiandmetest lähtuvat vaatenurka kindlasti käsitlemata jätta. Üheks taoliseks teemaks on  regionaalpoliitilised otsused, nagu seda on külakoolide sulgemise küsimus. Regiolane Püü Polma näitab oma ettekandes, millist perspektiivi antud küsimusele lisab kartograafiline ja geoinformaatiline lähenemine, tutvustades Metsküla Algkooli sulgemise teemat kaartide ja ruumianalüüsi vaatenurgast.

Võimalik järele vaadata siit

 

Ilja Zverev and Christof Nichterlain – What is Geopackage and Why use it? (QGIS Eesti user group)

SHP, SQLite and finally GPKG. Feeling confused by geospatial data formats? We will try to bring light to the dark and talk about advantages & abilities of them and what makes Geopackages so special.

 Possible to rewatch it here

 

 

Jälgi ka meid FB’is ja InstagramisProjekti elluviimist toetasid Eesti Noorteühenduste Liit ja Haridus- ja Teadusministeerium Noorte osaluse fondi raames.

Kommenteerimine on suletud